Pani Walewska - Pychotka
Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się do tego ciasta, ale ponieważ jest ono kilku-warstwowe i teoretycznie praco chłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne w wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem budyniowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy... Po prostu poezja :)
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 120 g płatków migdałowych
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 łyżki likieru Amaretto
Najpierw zagnieść kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść razem. Powstałe ciasto podzielić na pół.
Przygotować formę o wymiarach 25 x 33 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo i niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2).
Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem. Placki dobrze wystudzić.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem. Placki dobrze wystudzić.
Teraz należy przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Drugą wymieszać z żółtkami i mąką (tak jak na budyń), dodać pomału do gotującego się mleka i zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać Amaretto i ponownie zmiksować.
Jeden z ostudzonych placków posmarować masą kremową (fot.3). Przykryć drugim plackiem (fot.4). Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce. Smacznego - ponieważ naprawdę jest do czego :)
Źródło: mojewypieki
Źródło: mojewypieki
drukuj przepis
5 komentarzy
Ciacho wprost do zakochania sie...
OdpowiedzUsuńChyba i ja muszę w końcu się na nie skusić. Bardzo smakowicie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, koniecznie muszę tu częściej zaglądać.
Pozdrawiam:)
pycha
OdpowiedzUsuńNie sądziliśmy, że to ciasto będzie aż tak pyszne. Ważne by dobrać odpowiednią komfiturę. Nasza kwaskowa, z czarnej porzeczki z ogórdka wspaniale komponowała się z resztą i nadawała wyjątkowy posmaczek. Ach!;)
OdpowiedzUsuńTak nam to wyszło:
http://www.jakugotujesz.pl/recipes/ciasto-pani-walewska-pychotka/
Pozdrawiamy!
Cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuń