Torcik bananowo-kokosowy
Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim właśnie zestawieniem znalazłam na portalu Wielkie Żarcie. Naniosłam jedynie kilka poprawek, dostosowując je bardziej pod własny gust. Serdecznie polecam to ciasto, jest lekkie, puszyste i niezbyt słodkie. Prawdziwa pychota.
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 dojrzałe banany
- 1 l soku bananowego
- 3 słodzone budynie kokosowe
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- wiórki czekoladowe do posypania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiana mąkę. Mieszać jeszcze przez chwile.
Przygotować tortownice o średnicy 26 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane wcześniej ciasto (fot.1). Wyrównać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do wystudzenia.
Po tym czasie ściąć górną warstwę biszkoptu (sam spieczony wierzch). Włożyć go z powrotem do formy tortowej.
Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć je na biszkopcie, blisko obok siebie (fot.2). Budynie ugotować na soku bananowym. Gorący jeszcze budyń wylać na biszkopt z bananami (fot.3) i odstawić całość do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, Śmietan-Fixy i wiórki kokosowe.
Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać wiórkami czekoladowymi (fot.4).
Wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Smacznego :)
drukuj przepis
0 komentarzy