Ciasteczka kokosowo-serowe

by - grudnia 26, 2015



Nie za słodkie, delikatne ciasteczka z serowo-kokosowym nadzieniem - to na pewno ciekawa propozycja do wypróbowania. Ciasto z zewnątrz jest delikatne i miękkie dzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk.

Składniki na ciasto krucho-serowe:
  • 200 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie)
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie serowo – kokosowe:
  • 250 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie)
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru (albo dozować ilość do smaku)
  • 100 g wiórek kokosowych
  • ½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
Mąkę posiekać z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki. Dodać szczyptę soli i twaróg – zagnieść zwarte i jednolite ciasto. Uformować z ciasta wałek, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, aby się schłodziło (na minimum 30 minut).
W międzyczasie przygotować nadzienie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodać skrobię kukurydzianą, a następnie twaróg. Wmieszać do półpłynnej masy wiórki kokosowe i pozostawić na minimum 15 minut. Wiórki w tym czasie wchłoną płyn, a nadzienie stężeje.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować każdą część na podłużny prostokąt szerokości około 12 cm i grubości około 2-3 mm (fot.1). Zdjąć górny papier i na środku każdego płata (równolegle do długiego boku) rozłożyć ćwiartkę nadzienia serowego (fot.2). Pomagając sobie spodnim papierem - nałożyć najpierw jedną dłuższą krawędź ciasta do środka, a potem drugą, tak by zaszła minimum 0,5 cm na pierwszą (fot.3). Upewnić się, że kawałki płaty ciasta dobrze się skleiły. Delikatnie rozpłaszczyć dłonią powstały wałek i pokroić ostrym nożem na kawałki długości około 5 cm długości (fot.4). Układać na przygotowanej blasze do pieczenia (zachowując 3 cm odstępów między kawałkami).
W identyczny sposób przygotować pozostałe 3 kawałki ciasta.
Piec przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze lekko złocistej barwy.
Gotowe przełożyć na kratkę i ostudzić. Opcjonalnie ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.

Źródło: pieprzczywanilia


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy

  1. I kolejny ciekawy wypiek, który sam przetestuję :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

  2. Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes that produce the largest changes. Thanks a lot for sharing! paypal login my account

    OdpowiedzUsuń

  3. Very awesome!!! When I looked for it, I found this website at the top of all the blogs in the search engine. Citizens of the United States of America need a visa to travel to India. Yes, India visa for US citizens, US citizens can apply online for an Indian visa. Indian visa for US citizen is issued for under the following 5 categories:- You can choose your category then apply for your visa.

    OdpowiedzUsuń