Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką
Już po pierwszym kęsie, te babeczki wskoczyły natychmiast na listę moich bestsellerów :) Są prze-pysz-ne! Mięciutkie, aromatyczne, wypełnione jabłkami, krówkami i rodzynkami a całości dopełnia delikatna kruszonka z waniliowym posmakiem. Już sam opis mówi wiele, ale gwarantuję, że jak spróbujecie je chociaż raz - to najprawdopodobniej mi przytakniecie, że są nieziemskie :).
Tak więc, jeżeli macie przed świętami jeszcze odrobinę czasu - to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Podana ilość składników wystarcza na na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
- 80 g rodzynek
- 100 g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 krople aromatu waniliowego
- 3-4 drobno pokrojone krówki
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.
Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1).
Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (fot.2).
Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki i ponownie wymieszać (fot.3).
Wierzch muffinek posypać kruszonką (fot.4), wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200°C (na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika) przez około 22-25 minut.
Źródło: malacukierenka.pl
Źródło: malacukierenka.pl
drukuj przepis
2 komentarzy
Krówki i jabłka to genialne zestawienie! Cudne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Naprawdę zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Usuń