Baklava
Baklava nazywana również bakława lub baklawa – to deser znany zarówno w kuchni tureckiej, perskiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej jak i innych państwach bałkańskich. Mi Baklava zawsze kojarzyć się będzie z Jarmarkiem Dominikańskim, który odbywa się co roku w Gdańsku - a na nim w jednym ze straganów, sprzedawane są właśnie ciasteczka w kształcie rombów, przełożone mnóstwem orzechów i przepełnione aromatem cynamonu i miodu. Ciasteczka są bardzo słodkie, ale ich orzechowy smak i chrupiące warstwy, mocno "wciągają" i ciężko się oderwać :)
Składniki:
- 300 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy)
- 200 g masła
Syrop:
- 150 ml wody
- 50 g miodu
- 170 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- posiekane pistacje do dekoracji
Orzechy drobno posiekać ręcznie lub w melakserze, aby tak, żeby były jeszcze kawałki (nie za drobno). Wymieszać z cynamonem i cukrem (fot.1). Odstawić na bok.
Masło roztopić. Odstawić do ostygnięcia.
Płaty ciasta przyciąć do rozmiaru formy. W moim wypadku to było 20 x 32 cm. Najlepiej wyciągać po 2 płaty, a resztę trzymać przykryte ściereczką, lub zwinięte w rulonik, aby nie obsychały.
Formę wysmarować roztopionym masłem, najlepiej używając silikonowego pędzelka. Wyłożyć dwa płaty ciasta. Drugi płat posmarować masłem (fot.2). Na niego wyłożyć następne dwa płaty, posmarować masłem i wyłożyć dwa płaty. (W formie mamy teraz 6 płatów ciasta). Na szósty płat wysmarowany masłem rozłożyć 1/3 orzechów (fot.3). Przykryć kolejnymi dwoma płatami, posmarować je masłem. Na nie ułożyć dwa płaty, posmarować masłem, kolejne dwa płaty i posmarować masłem. (W formie mamy teraz 12 płatów). Wyłożyć połowę z pozostałych orzechów i znowu układać po dwa płaty i co drugi smarować masłem. Na 18-ty płat, posmarowany masłem wyłożyć resztę orzechów i dalej układać po 2 płaty i smarować masłem, aż ułożymy 24 płaty lub więcej, jeśli chcemy i mamy jeszcze ciasta. Ostatni płat posmarować masłem.
Ciasto pociąć ostrym nożem na nieduże kwadraty, trójkąty lub romby (fot.4).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.
Podczas pieczenia przygotować syrop. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i miód. Zagotować, a następnie dalej gotować na średnim ogniu, aż powstanie syrop, tj. około 10-15 minut. Ściągnąć z kuchenki i dodać sok z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, odczekać z 5 minut i polać zimnym syropem. Posypać posiekanymi pistacjami.
Źródło: domowe-wypieki.pl
drukuj przepis
2 komentarzy
Również w Poznaniu na jarmarkach widuję baklavę. Wygląda jak milion dolarów i kusi oko. Chętnie bym nawet popełniła przepis, ale zdobycie ciasta filo jest równozanaczne z polowaniem i odwiedzieniem kilku sklepów. Trochęleniwiec jestem pod tym względam. Tak czy owak, kiedyś sie zorganizuję, a na ten czas dziękuje za przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrwiam serdecznie
Kasia
Zachęcam do wypróbowania. Przepis naprawdę nie skoplikowany - a efekt rewelacyjny :) Ja swoje ciasto filo kupiłam w "Piotrze i Pawle"... może będziesz miała po drodze :)
Usuń