Muffiny z jagodami

by - lipca 03, 2016

Kiedy zobaczyłam na straganie jagody, od razu zachciało mi się muffinek z jagodami :) Dziś zaprezentuję przepis na mięciutkie, jagodowe muffinki z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej, oblane polewą z białej czekolady. 

Składniki na muffiny (12 szt.):

  • 250 g jagód
  • 100 g roztopionego masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki jogurtu
Dekoracja:

  • 3-4 łyżki jagód
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować formę na muffinki. Do środka włożyć 12 papilotek. Jagody opłukać i osuszyć.
Do jednej miski wlać roztopione masło, dodać mleko. Wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek. Dodać jagody (2-3 łyżki odłożyć na potem), delikatnie wymieszać.
Równe porcje ciasta nałożyć do papilotek. Posypać odłożonymi jagodami (fot.1) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut. 
Przygotować polewę. W polewie trochę zmieniłam proporcję, żeby wyszło jej objętościowo więcej. Wystarczy roztopić czekoladę z mlekiem, dodać jogurt i wymieszać. 
Przestudzone muffinki polać polewą (fot.2) i posypać jagodami.

Źródło: kwestiasmaku.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy

  1. Takie muffiny z dużą ilością owoców to jeden z moich ulubionych deserów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffiny, a jeszcze jagody... Te zdjęcia sprawiają mi ból:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj. To niedobrze... Miały sprawiać przyjemność :-)

      Usuń