Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy
Na wykonanie tych babeczek czaiłam się od kilku lat. Niestety zawsze brak czasu przed samymi świętami powodował, że musiałam odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego i są! :) Pyszne mięciutkie, cynamonowe babeczki z kremem śmietanowym, na pewno wywołają uśmiech na każdej twarzy :)
Składniki na 12 babeczek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżki zmielonego cynamonu
- 115 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mleka
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej
- 125 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- duże precelki (na rogi)
- oczy - draże mleczne (np. Jutrzenka), źrenice mogą być wykonane z roztopionej czekolady, lub namalowane rozrobionym w wodze barwnikiem spożywczym
- wiśnie kandyzowane (na noski)
Bardzo ważne, żeby wszystkie składniki na babeczki były w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników, po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników.
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1). Wystudzić na kratce.
Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (fot.2).
Na koniec udekorować babeczki za pomocą draży i wiśni kandyzowanych (fot.3) i precelków (fot.4).
Źródło: mojewypieki.com
Źródło: mojewypieki.com
0 komentarzy