Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą

by - grudnia 15, 2016



Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :)

Składniki:
  • 2 gotowe blaty ciasta francuskiego
  • 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella)
  • 2 żółtka (do posmarowania)
  • 1 łyżka mleka
Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1). Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm (fot.2)
Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika. 
Następnie każdy z pasków skręcić w świderek (fot.3). Dodatkowo można ponacinać środkową część choinki w romby, tak, żeby wyglądała jak kora drzewa :) 
Za pomocą pędzelka całość posmarować żółtkami rozmąconymi z mlekiem (fot.4).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru.

Pomysł na wygląd choinki: internet


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy