Kruche rogaliki budyniowe

by - grudnia 20, 2016



Do tegorocznej kolekcji ciasteczek świątecznych dodałam również kruche, budyniowe rogaliki obtoczone cukrem z dodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już wyczuwalny na etapie ugniatania ciasta. Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd.

Składniki na około 35 szt.:
  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g miękkiego masła
  • 95 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
Do obtoczenia:
  • ok. 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść z nich jednolitą bryłę. Rozdzielić na dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a w trakcie pieczenia, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką.
Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki (fot.1). Z każdego kawałka formować rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy (fot.2).
Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC przez ok. 15 minut, do momentu aż się przyrumienią. 
Rogaliki lekko przestudzić na kratce (fot.3).
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, a następnie obtoczyć w nim jeszcze ciepłe rogaliki (fot.4).

Źródło: fotokulinarnie.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy