Sernik Tiramisu na zimno
Lekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake, ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka (o temperaturze pokojowej)
- 4 duże żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej)
- 3-4 łyżki likieru Amaretto
- 2 łyżki kakao
Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia.
Żółtka przez chwilę zamieszać z cukrem, w żaroodpornej miseczce. Odstawić. Do rondelka wlać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ustawić miseczkę z żółtkami nad gotującą się wodą. Miksować masę dalej, do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i gęsta. Zmielony twaróg (o temperaturze pokojowej) delikatnie połączyć (za pomocą miksera) z masą żółtkową. Następnie wlać kawę, a na koniec stopniowo (wystudzoną) żelatynę.
Przygotować mocny napar z kawy, dodać likier i odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopty lekko moczyć w naparze kawy (najwygodniej moczyć biszkopty, w kawie przelanej do miseczki) i układać na dnie tortownicy, na kształt koła (od największego, do najmniejszego) (fot.1). Wylać masę serową, wyrównać (fot.2) i włożyć całość do lodówki, aż lekko stężeje.
Na tężejącym kremie ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów (fot.3).
Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski i miksować razem, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodać przesiany cukier puder.
Masę śmietanową wyłożyć na drugą warstwę biszkoptów (fot.4).
Gotowy sernik chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawać oprószone kakao.
drukuj przepis
6 komentarzy
Ale pięknie wygląda) )
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! :) Polecam, jest przepyszny.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprzepis od razu wypróbowany :)) jutro bedziemy smakowac :P
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego :)
Usuń