Serduszka z ciasta francuskiego

by - lutego 13, 2017



Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • powidła śliwkowe
  • żółtko do smarowania
  • cukier puder do posypania

Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować je dosyć cienko powidłami śliwkowymi (fot.1). Zwinąć w rulony w tzw. lornetkę, czyli do polowy z jednej strony i do połowy z drugiej - zaczynając od dłuższych brzegów ciasta (fot.2).

Kiedy oba rulony spotkają się na środku, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm (fot.3). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadać serduszkom właściwy kształt. Najlepiej do celu posłuży nam patyczek (fot.4). Dobrze jest końcówkę serduszka dosyć mocno wydłużyć, i ścisnąć dodatkowo palcami, żeby ciasteczko zachowało nam kształt serduszka. Gotowe ciasteczka posmarować rozmąconym żółtkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. około 190°C, aż do lekkiego zarumienienia. 
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Źródło: denimix.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy

  1. Kusi   a do kompletu herbatka na zdrowej, przefiltrowanej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This website is one thing that is
    needed on the internet, someone with a bit of originality!
    토토사이트
    경마

    OdpowiedzUsuń
  3. I have read so many posts regarding the blogger lovers
    but this article is truly a good paragraph, keep it up.
    majortotositecom
    racesitepro
    oncasinositenet
    totopickpro

    OdpowiedzUsuń