Serduszka z ciasta francuskiego
Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- powidła śliwkowe
- żółtko do smarowania
- cukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować je dosyć cienko powidłami śliwkowymi (fot.1). Zwinąć w rulony w tzw. lornetkę, czyli do polowy z jednej strony i do połowy z drugiej - zaczynając od dłuższych brzegów ciasta (fot.2).
Kiedy oba rulony spotkają się na środku, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm (fot.3). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadać serduszkom właściwy kształt. Najlepiej do celu posłuży nam patyczek (fot.4). Dobrze jest końcówkę serduszka dosyć mocno wydłużyć, i ścisnąć dodatkowo palcami, żeby ciasteczko zachowało nam kształt serduszka. Gotowe ciasteczka posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. około 190°C, aż do lekkiego zarumienienia.
drukuj przepis
3 komentarzy
Kusi a do kompletu herbatka na zdrowej, przefiltrowanej wodzie :)
OdpowiedzUsuńThis website is one thing that is
OdpowiedzUsuńneeded on the internet, someone with a bit of originality!
토토사이트
경마
I have read so many posts regarding the blogger lovers
OdpowiedzUsuńbut this article is truly a good paragraph, keep it up.
majortotositecom
racesitepro
oncasinositenet
totopickpro