Ciasto chałwowe bez pieczenia
Dzisiaj zaproponuję idealne na lato, ciasto bez pieczenia, z delikatną masą budyniowo-chałwową na herbatnikach kakaowych. Żeby smak nie był zbyt mdły, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który idealnie komponuje się z całością. Ciasto jest proste w przygotowaniu i na pewno warte wypróbowania. Najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze się przegryzą.
Składniki:
- 600 g kakaowych herbatników Petit Beurre
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła (miękkiego)
- 300 g chałwy waniliowej
- 100 g pokruszonej chałwy
- pokruszone sezamki
- 1/2 tabliczki tartej białej czekolady
Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowo-chałwowego. Najlepiej przygotować go dużo wcześniej, żeby krem miał czas na dokładne ostygnięcie.
Do osobnego naczynia odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem oraz żółtkami.
Resztę mleka zagotować (do momentu, aż zacznie kipieć), następnie wlać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować (cały czas mieszając), do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć (fot.1). Odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch).
Miękkie masło, ubijać robotem przez ok. 3 minuty, aż się dobrze napowietrzy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń - ciągle ubijając. Na koniec dodać drobno pokruszoną chałwę (fot.2) i zmiksować.
Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami:
- herbatniki,
- krem chałwowy (fot.3),
- herbatniki,
- dżem z czarnej porzeczki,
- krem chałwowy,
- herbatniki,
- krem chałwowy,
- herbatniki,
- krem chałwowy.
Otrzymamy w ten sposób 4 warstwy herbatników z kremem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać tartą czekoladą, pokruszoną chałwą i udekorować pokruszonymi sezamkami (fot.4).
Źródło: kwestiasmaku.com
drukuj przepis
8 komentarzy
Wygląda znakomicie:) a ja zamiast herbatników, do tego typu ciast, używam krakersów:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, zapisuję sobie przepis do wypróbowania w przyszłości, namówię siostrę i na pewno zrobimy :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbujcie :) Jest proste i pyszne. Czego chcieć więcej?
UsuńChciałabym zrobić to ciasto na większej blaszce: 24x40 czy może Pani podpowiedzieć jak zwiększyć składniki? Przeliczanie na oko zupełnie mi nie wychodzi :-)
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedz
Proszę skorzystać z przelicznika foremek:
Usuńhttp://www.przeliczto.pl/przelicznik-proporcji-foremek-do-pieczenia,1,2,calculator.html
albo przelicznika składników:
http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
Oglądam twoje słodkości po kolei....👌👌👌 ciekawe pomysły i piękne wykonanie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńApetyczne i bardzo kuszące słodkości
OdpowiedzUsuń