Ciasto chałwowe bez pieczenia

by - lipca 05, 2017



Dzisiaj zaproponuję idealne na lato, ciasto bez pieczenia, z delikatną masą budyniowo-chałwową na herbatnikach kakaowych. Żeby smak nie był zbyt mdły, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który idealnie komponuje się z całością. Ciasto jest proste w przygotowaniu i na pewno warte wypróbowania. Najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze się przegryzą. 

Składniki:
  • 600 g kakaowych herbatników Petit Beurre
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Krem chałwowy:
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 300 g chałwy waniliowej
Do dekoracji:
  • 100 g pokruszonej chałwy
  • pokruszone sezamki
  • 1/2 tabliczki tartej białej czekolady

Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowo-chałwowego. Najlepiej przygotować go dużo wcześniej, żeby krem miał czas na dokładne ostygnięcie. 
Do osobnego naczynia odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem oraz żółtkami.
Resztę mleka zagotować (do momentu, aż zacznie kipieć), następnie wlać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować (cały czas mieszając), do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć (fot.1). Odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch).
Miękkie masło, ubijać robotem przez ok. 3 minuty, aż się dobrze napowietrzy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń - ciągle ubijając. Na koniec dodać drobno pokruszoną chałwę (fot.2) i zmiksować.

Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami: 
  • herbatniki, 
  • krem chałwowy (fot.3)
  • herbatniki, 
  • dżem z czarnej porzeczki,
  • krem chałwowy,
  • herbatniki, 
  • krem chałwowy, 
  • herbatniki, 
  • krem chałwowy.
Otrzymamy w ten sposób 4 warstwy herbatników z kremem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać tartą czekoladą, pokruszoną chałwą i udekorować pokruszonymi sezamkami (fot.4).

Źródło: kwestiasmaku.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

8 komentarzy

  1. Wygląda znakomicie:) a ja zamiast herbatników, do tego typu ciast, używam krakersów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, zapisuję sobie przepis do wypróbowania w przyszłości, namówię siostrę i na pewno zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbujcie :) Jest proste i pyszne. Czego chcieć więcej?

      Usuń
  3. Chciałabym zrobić to ciasto na większej blaszce: 24x40 czy może Pani podpowiedzieć jak zwiększyć składniki? Przeliczanie na oko zupełnie mi nie wychodzi :-)
    Z góry dziękuję za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę skorzystać z przelicznika foremek:
      http://www.przeliczto.pl/przelicznik-proporcji-foremek-do-pieczenia,1,2,calculator.html
      albo przelicznika składników:
      http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek

      Usuń
  4. Oglądam twoje słodkości po kolei....👌👌👌 ciekawe pomysły i piękne wykonanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne i bardzo kuszące słodkości

    OdpowiedzUsuń