Sernik z brzoskwiniami i bezą
Ostatnio miałam dosyć sporą przerwę od wypieków, ze względu na remont kuchni i salonu - ale już jestem po... i wracam :) Najbardziej tęskniłam za jakimś pysznym sernikiem - już mi się ostatnio śnił po nocach :) Więc nie mam wyboru, pierwszym ciastem po takiej przerwie musi być sernik!
Zdecydowałam się na sernik na tradycyjnym kruchym cieście z dodatkiem soczystych brzoskwiń i delikatnej bezy.
Składniki na kruchy spód:
- 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła (schłodzonego) lub margaryny Kasi
- 3 żółtka
Masa serowa:
- 500 g mielonego białego sera
- 125 g masła (miękkiego)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 1 całe jajko
Beza:
- 3 białka
- 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy)
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń w syropie (400 g)
- cukier puder do posypania
Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, można też siekać składniki nożem na stolnicy. Dodać 3 żółtka. Zagnieść wszystkie składniki razem. Połączyć je dłonią w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do lodówki. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić spód i podziurkować go widelcem (fot.1) i również wstawić do lodówki.
Brzoskwinie wyjąć z puszki i dobrze odcedzić z syropu. Każdą połówkę pokroić na 4-6 części.
Ser włożyć do miski, dodać miękkie, rozdrobnione masło i połączyć zwykłym mikserem na jednolitą masę, dodać cukier oraz budyń i zmiksować razem. Dodać jajko i znów krótko zmiksować.
W czystej misce ubić pozostałe ze spodu 3 białka na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając dodawać po łyżce cukier puder. Ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra i dół bez termoobiegu).
Na spód ciasta wyłożyć masę serową (fot.2). Następnie wyłożyć pokrojone brzoskwinie (fot.3) i przykryć ubitymi białkami (fot.4). Na wierzch zetrzeć na tarce, drugą połowę ciasta (fot.5). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 40 minut. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: kwestiasmaku.com
0 komentarzy