Kakaowe ciasteczka maślane

by - listopada 26, 2017



Delikatne, kruche i mocno kakaowe ciasteczka, które najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka :) Polecam.

Składniki:
  • 260 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • szczypta soli
  • 170 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć wybrane kształty (fot.1).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut.
Wystudzić na kratce (fot.2). Przechowywać w metalowej puszce.

Źródło: palcelizac.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy