Mini-serniczki z masą kajmakową

by - grudnia 14, 2017


Jeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom.

Spód mini-serniczków:

  • 100 g ciastek Petit Beurre
  • 5-6 łyżek roztopionego masła
  • 20 g wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka ricotta
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • około 1/2 puszki masy kajmakowej

Wszystkie składniki na spód mini-serniczków, włożyć do malaksera i utrzeć na mokry piasek. Przygotować formę na muffinki, wyłożyć je papilotkami. Następnie na dno każdej z nich wyłożyć masą ciasteczkową (1 łyżkę), uklepać i docisnąć (fot.1). Wstawić do lodówki.

Twaróg sernikowy włożyć do miski, dodać ricottę (fot.2), cukier, budyń (proszek) i cukier wanilinowy. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę, wyłożyć na spody ciasteczkowe, do wysokości papilotki (fot.3). Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 15 minut, tylko do momentu ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z formy!) i wystudzić.
Masę kajmakową przełożyć do kubeczka. Wymieszać łyżką, żeby nie było żadnych grudek i przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na środku każdej babeczki, wycisnąć niewielkie kółeczko.
Przechowywać w lodówce.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

7 komentarzy

  1. Zjadłabym :) Mniam ! Widzę je jutro przy mojej kawie hihi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są skomplikowane do zrobienia. Polecam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ile serniczków wychodzi z jednej porcji? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć mascarpone zamiast ricotty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Te dwa sery mają zupełnie inną strukturę...

      Usuń
  4. Jaki inny ser mogę dać zamiast riccoty?

    OdpowiedzUsuń