Piernikowy domek świecznik
Nie ma Świąt Bożego Narodzenia, bez piernikowych wypieków. W tym roku zamiast typowego domku, zdecydowałam się na mniejszą formę z funkcją świecznika :) Takie dwa w jednym - domek i stroik świąteczny. Pomysł na wygląd piernikowej kompozycji zaczerpnęłam ze strony perniky.artmama.cz, jest tam mnóstwo ciekawych inspiracji.
Składniki na ciasto piernikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 60 g cukru
- 60 g płynnego miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Lukier królewski:
- 1 białko
- 250 g cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
- 3-4 landrynki w pomarańczowym kolorze
Przygotować rondelek. Włożyć do niego masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
Sodę rozpuścić w łyżce zimnej wody, a następnie dodać do wystudzonej masy miodowej. Zamieszać. Dodać żółtko i wszystko razem dobrze wymieszać.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli podczas zagniatania, ciasto okaże się zbyt gęste, dodać kilka łyżek mleka. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Pobrać szablon dekoracji. Wydrukować go na grubszym papierze. Wyciąć wszystkie elementy. Odłożyć.
Część ciasta (na podstawę naszej dekoracji), rozwałkować na grubość około 7 mm. Wyciąć okrąg o średnicy 20 cm (można wykorzystać talerzyk). Wykorzystując szablon domku, należy wyznaczyć miejsce na świeczkę (fot.1) (wciskając ją lekko w ciasto) - tak aby, płomień palącej się świeczki, wpadał później bezpośrednio do okienka na dole dekoracji. Wyjąć świeczkę.
Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć pozostałe elementy dekoracji (fot.2).
Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć pozostałe elementy dekoracji (fot.2).
Wszystkie elementy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy bardzo uważać, żeby nic się nie odkształciło.
Po przełożeniu wszystkich elementów, wycięte otwory w domku na okna wypełnić rozdrobnionymi (np. w moździerzu) landrynkami (fot.3). Nasypać tak, żeby ponad powierzchnię wychodziła lekka górka proszku z landrynek)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 7-8 minut.
Mniejsze elementy piec osobno i krócej. Wystudzić wszystko na kratce.
Przygotować lukier. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ucierać najpierw na wolnych obrotach, a następnie na większych, aż do uzyskania błyszczącego, gęstego lukru. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru, a z kolei jeżeli wyjdzie nam zbyt gęsty, lub zacznie nam gęstnieć w trakcie pracy, dodać odrobinę soku z cytryny i dobrze wymieszać.
Udekorować najpierw pojedyncze elementy (fot.4), a następnie połączyć wszystko w całość (fot.5-6).
drukuj przepis
0 komentarzy