Szarlotka Świąteczna
Dziś polecam wyjątkową szarlotkę świąteczną. Jest to tarta na bazie idealnie kruchego ciasta, wypełniona aromatycznymi jabłkami na warstwie orzechowej, wzbogaconej mieszanką przypraw piernikowych. Wierzch szarlotki dopełniają delikatne gwiazdki z ciasta kruchego, które stanowią piękną dekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 210 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 kg jabłek (reneta)
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto
- 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać wodę. Za pomocą melaksera lub ręcznie zagnieść jednolite kruche ciasto. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, na wierzch przełożyć jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować. Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając, gotować jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.
Teraz czas na przygotowanie warstwy orzechowej. Orzechy rozdrobnić w melakserze, dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę kandyzowaną (lub otartą skórkę z pomarańczy), rozdrobnić. Składniki można też posiekać na desce.
Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół bez termoobiegu). Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm. Posmarować ją grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1). Dokleić brakujące miejsca.
Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki, aż do zużycia całego ciasta.
Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy (fot.2), później wyłożyć jabłka (fot.3), a na wierzchu rozłożyć gwiazdki (fot.4). Brzegi ciasta i gwiazdki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.
drukuj przepis
0 komentarzy