Truskawkowy 3 Bit
Początek sezonu truskawkowego, koniecznie trzeba zainaugurować ciastem z tymi właśnie owocami :) Już od dawna chciałam wypróbować przepis na truskawkową wersję, znanego i smacznego ciasta bez pieczenia - 3 Bit. Teraz jest do tego doskonała okazja. Ciasto jest idealne na ciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek.
Składniki:
- duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g
Krem budyniowy:
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
Warstwa truskawkowa:
- 3 szklanki musu truskawkowego (najlepiej ze świeżych truskawek)
- 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżeczek żelatyny
Warstwa śmietanowa:
- 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- 4 czubatych łyżek cukru pudru
- 3 opakowania Śmietan-Fix
Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm i wyścielić ją papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, dopychając idealnie jeden do drugiego.
Z mleka odlać pół szklanki i dodać do niego proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń. Zmniejszyć temperaturę i podgrzewać ciągle mieszając, do momentu, kiedy masa zgęstnieje i będzie jedwabista. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Aby zapobiec stworzeniu się kożucha - budyń przykryć folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń i ubijać na wysokich obrotach.
Na przygotowaną wcześniej warstwę herbatników w blaszce wyłożyć krem budyniowy (fot.1) i przykryć go drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.
Teraz czas na warstwę truskawkową. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do pojemnika z żelatyną dodać 3-4 łyżki musu truskawkowego (żeby ją zahartować) - i dokładnie wymieszać razem. Tak przygotowaną mieszankę delikatnie przelać do pozostałej części musu truskawkowego. Wymieszać i wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie gęstnieć (u mnie zajęło to około 1 godziny) należy rozprowadzić ją na cieście (fot.2) i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietankę kremówkę wlać do wysokiego naczynia. Dodać cukier i Śmietan-Fixy. Całość ubijać, aż masa całkowicie zgęstnieje (na sztywno). Wyłożyć na ciasto i wyrównać (fot.3).
Czekoladę starkować na tarce o średnich oczkach i posypać nią wierzch ciasta (fot.4).
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze zastygły, a ciasteczka delikatnie zmiękły.
drukuj przepis
6 komentarzy
Wygląda przepysznie, chyba zrobię na dzień mamy 😍 chciałam tylko zapytać ile wchodzi truskawek na ten mus ? Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuńOkoło 1,5 kg świeżych truskawek. Ale proszę tą informację przyjąć tylko pomocniczo - i zadbać o to, żeby koniecznie było 3 szklanki musu. Tutaj najważniejsze są proporcje.
UsuńDziękuję za podpowiedź ❤
UsuńCzy to duży problem jeśli truskawki są mrożone?
OdpowiedzUsuńNie. Ale trzeba zadbać, żeby po rozmrożeniu truskawek - dokładnie odprowadzić nadmiar soku.
UsuńNie tężeje mi masa z musem. Jak to uratować?
OdpowiedzUsuń