Babka marchewkowa z bakaliami

by - kwietnia 17, 2019



Wyjątkowa propozycja dla fanów ciasta marchewkowego - czyli babka marchewkowa z bakaliami. W pięknym marchewkowym kolorze i z wilgotną strukturą - na pewno będzie zarówno idealną dekoracją, jak i przepysznym deserem na stole Wielkanocnym.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 pełna łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 5-7 minut). Następnie (cały czas miksując), wlać pomalutku olej. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego zużycia. Kiedy składniki się połączą wyłączyć mikser. 
Do ciasta dodać marchewkę, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką. 

Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie olejem i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 50-60 minut (do suchego patyczka). 
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić na około 30 minut, a następnie wyjąć ją z formy i odstawić do wystygnięcia. 

Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem, pokryć lukrem lub polewą z białej czekolady.


Źródło przepisu: gotujebolubie.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy