Babka marchewkowa z bakaliami
Wyjątkowa propozycja dla fanów ciasta marchewkowego - czyli babka marchewkowa z bakaliami. W pięknym marchewkowym kolorze i z wilgotną strukturą - na pewno będzie zarówno idealną dekoracją, jak i przepysznym deserem na stole Wielkanocnym.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka rodzynek
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 pełna łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 5-7 minut). Następnie (cały czas miksując), wlać pomalutku olej. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego zużycia. Kiedy składniki się połączą wyłączyć mikser.
Do ciasta dodać marchewkę, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką.
Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie olejem i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić na około 30 minut, a następnie wyjąć ją z formy i odstawić do wystygnięcia.
Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem, pokryć lukrem lub polewą z białej czekolady.
drukuj przepis
0 komentarzy