Ciasteczka maślano-cytrynowe
Święta Wielkanocne niestety szybko przychodzą i szybko odchodzą - więc jak najbardziej wskazane są szybkie i proste przepisy na ciasta i ciasteczka. Takim właśnie przepisem chce się dzisiaj z Wami podzielić.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 190 g masła (prosto z lodówki)
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto i krótko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm (fot.1). Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami (fot.2) i układać je w odstępach około 5-7 mm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.3). Mi wyszły 2 blachy ciasteczek wielkanocnych.
Piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez około 15 minut, do momentu aż ciasteczka się przyrumienią. Studzić na kratce (fot.4).
drukuj przepis
1 komentarzy
Dzień dobry z gdzie Pani kupiła takie piękne foremki?
OdpowiedzUsuń