Kruchy placek z truskawkami
Proste i przepyszne ciasto na miękkim, kruchym spodzie z dodatkiem kremu budyniowego i truskawek w galaretce. Idealne na upalne dni :)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła (lub margaryny)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki ajerkoniaku (można pominąć)
- 200 g miękkiego masła
Na wierzch:
- ok. 1/2 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na kruche ciasto. Wyłożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (fot.1) i zapiec w temp. 200ºC (grzanie góra-dół) do czasu, aż ciasto zacznie lekko rumienić się (około 20-25 min.). Nie należy piec ciasta na brązowo, ponieważ będzie zbyt twarde.
2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki zmiksować z mąkami, ajerkoniakiem i żółtkiem. Wlać miksturę do gorącego mleka i bardzo energicznie mieszać, aż do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Zestawić z ognia. Przykryć folią spożywczą, tak żeby dotykała ona powierzchni budyniu (fot.2) i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dalej ucierać i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego wyczerpania (fot.3).
Gotową masę budyniową rozsmarować na kruchym spodzie (fot.4) i wstawić na trochę do lodówki. Następnie ułożyć na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki - lekko wciskając je w masę (fot.5). Na koniec wszystko zalać tężejącą galaretką (fot.6) i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka całkowicie stężeje.
drukuj przepis
1 komentarzy
Tak wspaniałe ciacho zasługuje na towarzystwo pysznej i aromatycznej kawy!
OdpowiedzUsuń