Kruche ślimaczki z makiem
Idealne kruche ciasteczka o maślanym posmaku, z kompozycją maku, miodu i orzechów włoskich.
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 1 szczypta soli
- 2 żółtka
- 3 - 4 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)
Masa makowa:
- 300 g maku
- 200 g cukru
- 50 g miodu
- 30 g masła
- 2 białka
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 3 krople aromatu rumowego
Do smarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Mąkę, margarynę, cukier, 2 żółtka, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na około 1 godzinę do lodówki, do schłodzenia.
Teraz czas na masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zmielić 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać białka, bułkę tartą, orzechy i aromat, dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma warstwami folii spożywczej, na grubość 4-5 mm (fot.1), posmarować masą makową (fot.2), zwinąć całość w roladę (fot.3), owinąć folią spożywczą i wstawić na około 1 godzinę do lodówki. Największą blachę lub kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić je na 1 cm plastry. Ułożyć je na blaszce (fot.4). Wierzch ciastek posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Ciastka wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C (grzanie góra dół) przez około 30 minut.
drukuj przepis
2 komentarzy
co to oznacza 2 szklanki maki? wywnioskowalam 500g ale jak widze nie za bardzo
OdpowiedzUsuńJak ktoś podaje w przepisie szklanka to chodzi mu o standardową jej pojemność, a wiec 250 ml. Pojemność to nie waga. W zależności od mąki jedna szklanka to (o ile mnie pamięć nie myli) ok 130 g mąki. Wnioskuję z tego, że pół kilo czyli te 500 gram mąki to dwa razy więcej niż trzeba.
Usuń