Sernik Jagodowa Fantazja
Jagody, to owoce sezonowe, które bardzo krótko cieszą nas swoją obecnością. Trzeba więc to maksymalnie wykorzystać. Dzisiaj zaproponuję przepis na sernik na zimno z dodatkiem dużej ilości tych owoców. Ciasto jest delikatne i nie zbyt słodkie. Po zanurzeniu w nim widelczyka - przebijamy się najpierw przez warstwę delikatnej śmietanki, następnie masy jagodowej, żeby zakończyć na chrupiącym spodzie o smaku czekolady orzechowej. Czysta poezja smaku :)
- 120 g sucharów
- 210 g kremu czekoladowego Nutella
Masa jagodowa:
- 40 g żelatyny
- 400 g śmietankowego twarożku naturalnego
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki jagód
Masa śmietanowa:
- 250 g serek mascarpone (schłodzony)
- 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania Śmietan-Fix
Do dekoracji:
- 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
- 1 opakowanie Śmietan-Fix
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka cukru
Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody o temperaturze pokojowej. Odstawić do napęcznienia.
Suchary zmielić w blenderze na "piasek". Przesypać do miski i odstawić. Nutellę podgrzać w małym naczyniu, na parze, do momentu aż stanie się płynna. Przelać do zmielonych sucharów (fot.1). Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Przygotować formę o średnicy 26 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, a rant folią krawędziową (jeżeli posiadamy). Przesypać suchary z Nutellą do formy, ugnieść i wyrównać (fot.2). Wstawić całość do lodówki.
Teraz czas na masę jagodową. Za pomocą miksera wymieszać razem ser (ja użyłam "Mój Ulubiony" z Wielunia), płynną śmietanę i cukier. Umyte i dobrze odsączone jagody zmiksować za pomocą blendera, ale nie na zupełną papkę - najlepiej jakby w masie zostały widoczne kawałki owoców. Dodać do sera, wymieszać (fot.3).
Rozpuścić napęczniałą żelatynę. Wstawić ją na około 5-10 sekund do mikrofalówki, wyjąć i wymieszać. Jeśli ciągle się nie rozpuściła z powrotem wstawić ją na 5 sekund do mikrofalówki (jeśli nie mamy mikrofalówki można żelatynę rozpuścić w małym rondelku na ogniu).
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jagodowej i wymieszać (fot.4). Tak rozmieszaną żelatynę dodać powoli do pozostałej masy serowej. Dokładnie wymieszać mikserem.
Odstawić masę na chwilę (na 4-5 minut) w chłodniejsze miejsce (nie do lodówki!), żeby zgęstniała. Następnie przełożyć całość na spód z sucharków i Nutelli (fot.5). Wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie przygotować masę śmietanową. Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Serek mascarpone i śmietankę włożyć do jednego naczynia i ubijać, do otrzymania gęstej masy. Przed końcem ubijania dodać cukier puder,
cukier waniliowy oraz Śmietan-Fixy.
Gotową masę śmietanową wyłożyć na warstwę jagodową naszego sernika (fot.6). Wyrównać i ponownie wstawić całość do lodówki - tym razem najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień przygotować dekorację. Jagody umyć i bardzo dobrze wysuszyć - tak żeby nie było na nich wody. W tym celu po osuszeniu na durszlaku - można je jeszcze przesypać na ręcznik papierowy, żeby zebrać resztki wody. Owoce wsypać do miski, dodać łyżkę cukru i delikatnie przemieszać do momentu, żeby cukier nie był widoczny.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder oraz Śmietan-Fix.
Z lodówki wyjąć sernik. Zdjąć rant i spód blaszki. Ciasto przełożyć na paterę lub duży talerz. Ozdobić krawędzie bitą śmietaną (fot.7), a na środek wysypać świeże jagody (fot.8).
2 komentarzy
Na prawdę świetny przepis. Muszę spróbować. Mam nowy piekarnik więc będę próbować nowych przepisów na słodkości. Znalazłam nawet blog o tortach i już mam chrapkę na dwa torty m.in. bezowy. Dawno nie jadłam i chętnie spróbuję, ale Twoją jagodową fantazję również :D
OdpowiedzUsuńPolecam. Będziesz zadowolona ;) Ciasto jest naprawdę pyszne.
Usuń