Ciasto Kinder Country
Szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, bardzo przypominające w smaku batonik Kinder Country. Ciasto przygotowane jest na bazie ciasteczkowego spodu, z dwiema delikatnymi i mało słodkimi warstwami ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Środek wypełnia oczywiście spora ilość preparowanej pszenicy, jak w oryginalnym batoniku - a wierzch polany jest pyszną polewą czekoladową.
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 180 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 120 g preparowanej pszenicy
Warstwa śmietanowa:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 25 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
- herbatniki kakaowe (około 30 szt.)
Do dekoracji:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- śmietan-fix (opcjonalnie)
- 1 łyżka preparowanej pszenicy
- 2 batoniki Kinder Country
Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową. Na dnie równomiernie rozłożyć herbatniki kakaowe (fot.1).
Przygotować warstwę z ziarnami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym partiami dodać do ubitej śmietanki. Wymieszać.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do śmietanki z mascarpone. Wymieszać łopatką silikonową lub łyżką drewnianą (fot.2).
Dodać preparowaną pszenicę (trochę zostawić do dekoracji z wierzchu). Wymieszać całość. Tak przygotowaną masę wyłożyć na warstwę herbatników (fot.3). Wyrównać. Wstawić do lodówki.
Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami na polewę czekoladową - umieścić w małym garnuszku. Rozpuścić w kąpieli wodnej (fot.4), dosyć często mieszając całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki. Warstwę z pszenicą posmarować bardzo cieniutko polewą czekoladową (fot.5) i wstawić do zamrażalnika na kilka minut.
Przygotować warstwę śmietanową. Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym partiami dodać do ubitej śmietanki. Wymieszać.
Żelatynę zalać w kubku niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna). Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietanowej (żeby zahartować), wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy. Postarajcie się jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).
Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Posmarować masą śmietanową i wyrównać (fot.6). Wyłożyć warstwę herbatników kakaowych, wykładając je jeden obok drugiego (fot.7) - tak samo ja robiliśmy to na dnie ciasta. Wierzch ciasta polać pozostałą polewą czekoladową, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień przygotować dekorację. Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i śmietan-fix (jeżeli używamy) mniej więcej w połowie ubijania. Ciasto pokroić na porcję o wielkości pojedynczego herbatnika, które układaliśmy na dnie blaszki. Następnie każdy kawałek udekorować niewielką porcją bitej śmietany, kostką batonika Kinder Country i kilkoma ziarnami pszenicy (fot.8).
Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.
1 komentarzy
Piękne ciasto :). Bardzo eleganckie jak na Kinder country, które choć przepyszne to nie wyglądają elegancko. Zapisuje do przetestowania
OdpowiedzUsuń