Kokosowy 3 Bit
Kokosowa wersja popularnego ciasta bez pieczenia 3-bit. Trzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą budyniową, masą kajmakową i bitą śmietaną. Dla dopełnienia kokosowego smaku Wierzch ciasta posypany jest wiórkami kokosowymi.
Kokosowy 3-bit jest bardzo prosty w wykonaniu. Po całej nocy w lodówce zyskamy puszyste, delikatne i wprost rozpływające się w ustach ciasto dla najbliższych. Gwarantuję, że zniknie błyskawicznie :)
Składniki:
- prostokątne herbatniki kakaowe (około 60 szt.)
Krem budyniowy:
- budyń kokosowy bez cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła (w temp. pokojowej)
- 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- 3 opakowania Śmietan-fix
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 1 łyżka cukru pudru
Do posypania:
drukuj przepis
- wiórki kokosowe
Ugotować budyń na bazie 1,5 szklanki mleka, z 4 łyżkami cukru. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło do białości przez około 7 minut. Następnie dodawać po 1 łyżce wcześniej przygotowanego budyniu.
W prostokątnej blaszce o wymiarach 23 x 33 cm (wyścielonej papierem do pieczenia lub folią rantową) ułożyć 1 warstwę ciastek. Posmarować je kremem budyniowym (fot.1). Następnie na warstwie kremu ułożyć drugą warstwę ciastek. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em na sztywno. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać masę kajmakową. Posmarować nią ciastka (fot.2) i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Do odłożonej śmietany dosypać 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta (fot.3). Całość posypać wiórkami kokosowymi (fot.4).
Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. A od rana można już zajadać :)
drukuj przepis
0 komentarzy