Muffinki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi
Jeżeli macie problem z budzeniem członków rodziny w weekendowy, pochmurny poranek - koniecznie upieczcie te muffinki. Działają :) Ich cudowny aromat unosi się w całym domu... Muffinki są mięciutkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wypełnione sporą ilością jabłek i płatków owsianych. Najlepiej smakują rano, zaraz po upieczeniu - podawane ze szklanką mleka. Z podanych składników otrzymamy 12 szt. muffinek.
Składniki:
- 2 jajka
- 150g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka (szara reneta)
- 50 g płatków owsianych (górskich) + trochę do posypania
Jajka roztrzepać z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodać jogurt i olej. Wymieszać dokładnie.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać płatki i wymieszać delikatnie z resztą masy. Należy pamiętać, żeby nie mieszać zbyt długo, bo muffinki wyjdą twarde i gumowate.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wmieszać do ciasta. Rozdzielić całość pomiędzy zagłębienia w formie na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec w temperaturze 200°C przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i się zarumienią, po czym podawać jeszcze lekko ciepłe lub wystudzone na kratce.
Źródło przepisu: brunetkawkuchni.com
0 komentarzy