Muffinki - Mikołaj w kominie

by - grudnia 11, 2020

Zapach świeżo upieczonego piernika unoszący się po całym domu wprowadza nas w świąteczny, bożonarodzeniowy nastrój. Proponowane dzisiaj przeze mnie muffinki oprócz walorów wonno-smakowych :) będą dodatkowo stanowić wyjątkową dekorację stołu. 

Składniki na 12 muffinek: 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu

Masa śmietanowa:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka marscarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • czerwona masa cukrowa
  • bordowa masa cukrowa
  • biała masa cukrowa
  • czarna masa cukrowa

Składniki do muffinek podzielić na suche i mokre. Mąkę, cukier, kakao i sodę wymieszać w jednej misce, a w drugiej jajka, mleko, olej i miód. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200ºC (bez termoobiegu). Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić.

W trakcie pieczenia, przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1). Wykonać tyle sztuk ile przewidujemy babeczek ozdobić.

Przygotować masę śmietanową. Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania (fot.2). Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym partiami dodać do ubitej śmietanki. Wymieszać.
Wystudzonym muffinkom ściąć wierzchy (fot.3), tak żeby dekoracje lepiej się trzymały.
Muffinki najpierw udekorować masą śmietanową (fot.4), a następnie ułożyć dekorację, w taki sposób, żeby imitowały Mikołaja, który utknął w kominie :). Miłej zabawy.

Inspiracja wyglądu: foto z internetu



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy