Ciasteczka z okienkiem

by - stycznia 02, 2021

Kruche ciasteczka z okienkiem przełożone dżemem truskawkowym. Pyszne, delikatne, kruchutkie i do tego pięknie się prezentujące. Są one na tyle efektowne, że można je przeznaczyć na prezent dla najbliższych:)  Z podanych składników otrzymamy około 38-40 ciasteczek.

Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag miękkiego masła
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka

Nadzienie:
  • 15 dag dżemu truskawkowego (gładkiego, bez kawałków owoców)

Do posypania:
  • cukier puder

Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka (fot.1). Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami". Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC przez 10-12 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić na kratce do wystygnięcia (fot.2).

Wystudzone ciasteczka podzielić, osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka obrócić do góry nogami - tak aby ich płaska powierzchnia była na górze i posmarować je dżemem truskawkowym (fot.3), natomiast ciasteczka z "okienkiem" posypać obficie cukrem pudrem (fot.4). Następnie połączyć oba elementy ciastek, lekko dociskając do siebie.

Przechowywać w metalowym pudełku.



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy