Walentynkowa rolada z sercem

by - stycznia 27, 2021

Wyjątkowa rolada na wyjątkowy dzień. Idealna propozycja na Walentynki. Delikatna i puszysta rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym w takiej postaci, na pewno zrobi wrażenie na każdym ukochanym ;)

Składniki na kakaowe serduszka:

  • 15 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 białko (w temperaturze pokojowej)
  • 15 g cukru pudru
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g kakao

Składniki na roladę:

  • 4 jajka - rozm. L (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy

Składniki na czerwone serduszka:

  • 4 jajka - rozm. L (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy

Krem śmietanowy:

  • 500 g serka mascarpone (zimnego)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix


Przygotować papier do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm. Wydrukować 2 szt. gotowego szablonu z serduszkami na zwykłym papierze A4, do pobrania tutaj. Wzory umieścić odpowiednio (łącząc dwie kartki ze sobą, za pomocą taśmy klejącej) na dużej desce do krojenia. Na wzorze rozłożyć papier do pieczenia.

W średniej misce, umieścić wszystkie składniki na kakaowe serduszka. Miksować robotem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przełożyć masę do szprycy cukierniczej lub do zwykłego woreczka foliowego z lekko przyciętym jednym narożnikiem i rozpocząć tworzenia wzorku. Najlepiej zacząć od obrysu serduszek, a następnie wypełnić środki każdego z nich (fot.1). Deskę pokrytą papierem z serduszkami umieścić w lodówce na kilkanaście minut. Dzięki temu masa nieco stwardnieje i nie będzie się mieszała z zasadniczym ciastem na roladę.

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. 
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach przez ok. 5 - 7 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać odrobinę czerwonego barwinka, żeby uzyskać różowy kolor. Ponownie zamieszać. Mąkę przesiać do oddzielnej miski z dodatkiem proszku do pieczenia, wymieszać.
Otrzymaną mieszankę dodawać partiami do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie i powoli mieszając szpatułką. 
Przygotować największą blaszkę z piekarnika. Wyłożyć ją arkuszem czystego papieru do pieczenia. Odłożyć na bok.
Papier do pieczenia z serduszkami (który przygotowaliśmy wcześniej) wyjąć z lodówki i delikatnie przenieść go na blaszkę (bez drukowanego szablonu) i ułożyć - papier na papierze. Jeżeli posiadamy formę rantową o wymiarach 30x35 cm - ustawiamy ją dodatkowo na środku blaszki z serduszkami (fot.2). Dzięki temu uzyskamy idealnie równe krawędzie rolady. Jeżeli jednak jej nie mamy, wystarczy sama blaszka z piekarnika.
Przygotowaną różową masę na roladę, wyłożyć na papier z serduszkami i delikatnie wyrównać powierzchnię (fot.3). Należy starać się wylewać ciasto w taki sposób, żeby nie uszkodzić serduszek. Zbyt gwałtowne przeciąganie ciasta na wzór, może go uszkodzić.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 minut (grzanie góra-dół). Wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce przez 5 minut.
Następnie biszkopt wyjąć z formy, wyłożyć na ściereczkę kuchenną (papierem do góry) (fot.4) i odlepić papier (fot.5). Przygotować nową ściereczkę i ponownie obrócić ciasto do góry nogami, tym razem tak, żeby serduszka były na spodzie. Biszkopt zwinąć w roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku (fot.6). W ten sposób całkowicie ostudzić biszkopt. 

Teraz przygotować drugą - czerwoną porcję ciasta, na serduszka wewnątrz rolady.
Piekarnik nadal powinien być nagrzany do temperatury 180°C. 
Przygotować tą samą blaszkę z piekarnika i ułożyć na niej nowy arkusz papieru do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach przez ok. 5 - 7 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać czerwony barwnik, żeby uzyskać czerwony kolor ciasta. Ponownie zamieszać. Mąkę przesiać do oddzielnej miski z dodatkiem proszku do pieczenia, wymieszać.
Otrzymaną mieszankę dodawać partiami do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie i powoli mieszając szpatułką. Wyłożyć na blaszkę i delikatnie wyrównać powierzchnię (fot.7).
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce przez 10 minut.
Następnie biszkopt wyłożyć na dużą deskę do krojenia lub stolnicę. Odlepić papier i zostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy już biszkopt będzie zimny, za pomocą foremki w kształcie serduszka o wysokości 4 cm, wycinać z niego maksymalną ilość serduszek i odkładać na bok (fot.8).

Serek mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder umieścić w misce i ubić na gęsty, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Z tak uzyskanej masy śmietanowej odłożyć 3-4 łyżki kremu (resztę wstawić do lodówki) i zabarwić go czerwonym barwinkiem tak, żeby był bardzo zbliżony do koloru serduszek wewnątrz rolady. Teraz należy "skleić" nim wszystkie wykrojone wcześniej serduszka, smarując każdy kawałek odrobiną kremu (fot.9) i delikatnie dociskając jedno do drugiego (fot.10). Uzyskany wagonik z serduszek wstawić na chwilę do lodówki.

Teraz należy rozwinąć ciasto na roladę i rozsmarować na nim równo masę śmietanową (fot.11). Na środku rolady (równolegle do dłuższego boku) umieścić delikatnie wagonik z serduszek (fot.12) i owinąć ciasto z rolady wokół niego, tak żeby równo stykało się na wierzchu (fot.13). Tak przygotowaną roladę, delikatnie owinąć folią spożywczą i umieścić w... kartonowym opakowaniu na wino o średnicy 9 cm :) (fot.14) Sprawdza się idealnie. Taki pakunek w całości wstawić na całą noc do lodówki.

Na drugi dzień roladę odpakować i można od razu serwować naszej drugiej połówce :)


Inspiracja wyglądu: cleobuttera.com / Przepis: własny

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy