Ciasteczka brownie z kremem malinowym
Ciasteczka brownie w kształcie serca ze świeżym kremem malinowym, to idealna propozycja walentynkowa. Ciasteczka wychodzą intensywnie czekoladowe i wilgotne, a dodatek kremu z dodatkiem świeżych malin sprawi, że nie będziecie mogli się od nich oderwać ;)
Niestety nie jest to propozycja dla osób będących na diecie :) - brownie z kremem malinowym są bardzo słodkie w smaku.
- 80 g masła
- 90 g gorzkiej czekolady (do pieczenia)
- 1½ szklanki drobnego cukru
- 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka kawy instant w proszku
- 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki soli
- ¾ szklanki mąki pszennej
Krem malinowy:
- 360 g świeżych malin
- 80 g masła (w temperaturze pokojowej)
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 3½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder (do posypania)
Piekarnik nagrzać do temp.180°C.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rondelka z grubym dnem przełożyć pokrojone w kostkę masło i czekoladę. Całość rozpuścić na małym ogniu (ciągle mieszając). Zdjąć z palnika. Do czekoladowej masy dodać cukier (stopniowo po 1 łyżce). Wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając dokładnie za każdym razem. Dodać kawę, ekstrakt waniliowy i sól. Następnie do masy przesiać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Do mieszania nie należy używać miksera, ponieważ wtedy ciasto zbyt mocno się napowietrzy - i stworzy nam zbyt grubą, kruchą skórkę na powierzchni.
Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Piec przez około 20-25 minut, do momentu aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Teraz należy przygotować krem malinowy. Do rondelka przełożyć umyte maliny. Owoce dusić na niewielkim ogniu, do momentu, kiedy maliny zaczną się rozpadać i osiągną konsystencję sosu.
Masę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, wyłożone dodatkowo podwójną warstwą gazy. Żeby uzyskać jak najwięcej soku z malin, można po przecedzeniu, mocno skręć końcówki gazy i dociskać sos malinowy tylną stroną dużej drewnianej łyżki.
Uzyskany, klarowny sok malinowy przelać z powrotem do rondelka. Dusić, aż sok zmniejszy się do pojemności około ¼ szklanki. Sok będzie skoncentrowany i w kolorze głębokiej czerwieni. Odstawić do ostygnięcia.
Do misy miksera przełożyć masło o temperaturze pokojowej. Ubijać (na średnich obrotach) przez około 2 minuty, aż masło stanie się jasne i puszyste. Dodać 2 szklanki cukru pudru, ¼ szklanki schłodzonego soku malinowego, sok z cytryny i sól. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodać kolejne 1½ szklanki cukru pudru i ponownie wymieszać.
Ciasto brownie wyjąć z formy i za pomocą foremki powycinać z niego, jak największą ilość serduszek. Uzyskaną ilość podzielić na pół.
Przygotowany wcześniej krem malinowy, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Odłożoną połowę ilości serduszek - pokryć równomiernie kremem malinowym. Następnie na każdym serduszku z kremem, ułożyć jedno z serduszek bez kremu, lekko dociskając.
Na koniec wszystkie ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Żródło (z niewielkimi zmianami): afarmgirlsdabbles.com
drukuj przepis
2 komentarzy
Rewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. W dodatku rewelacyjnie smakują 🙂
Usuń