Mini serniczki Raffaello z malinami
Przepyszny deser kokosowy w postaci mini serniczków z dodatkiem świeżych malin. Aksamitnie kremowe ciasteczka o mocno wyczuwalnym, kokosowym smaku mogą być doskonałą propozycją, na wyjątkowy wieczór we dwoje ;). Do przygotowania tych serniczków, wykorzystujemy dużą ilość mleka kokosowego, białą czekoladę oraz delikatne, samodzielnie wykonane kruche ciasteczka z nutką wanilii. Prawdziwa magia smaków... Polecam!
Składniki na kruche spody:
Masa na serniczki:
Inspiracja wyglądu: thebakery2go.de / Przepis: własny
- 100 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g miękkiego masła
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- ½ łyżki mleka
Masa na serniczki:
- 125 g serka mascarpone
- 125 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 100 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1½ łyżki żelatyny spożywczej
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania serniczków
- 125 g świeżych malin
- 6 kulek Raffaello (do ozdoby)
Do przygotowania mini serniczków, niezbędna nam będzie silikonowa forma, która najczęściej występuje pod nazwą: ''forma Classic Cylindro" - a jej podgląd wraz z wymiarami zamieszczam tutaj.
Zaczynamy od przygotowania kruchych ciasteczek, na podstawy naszych serniczków.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki lub szklanki, wyciąć 8 okrągłych ciasteczek o średnicy 6 cm (czyli takiej samej, jak średnica otworów w foremce silikonowej) (fot.1). Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ponakłuwać widelcem, żeby ciasteczka nie wybrzuszyły się podczas pieczenia (fot.2). Piec w temp. 170ºC przez około 20 minut (nie muszą być rumiane). Po upieczeniu odłożyć na kratkę do wystygnięcia (fot.3).
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i ubijać całość na puszystą masę przez około 2 minuty, do podwojenia objętości. Dodać jogurt grecki oraz dokładnie rozmieszane w puszce mleko kokosowe. Krótko zmiksować do połączenia składników.
Białą czekoladę rozpuścić razem z 2 łyżkami mleka, w kąpieli wodnej (fot.4). Następnie czekoladę zdjąć z ognia i dodawać do niej stopniowo (po 1 łyżce) przygotowany wcześniej krem z serka mascarpone, za każdym razem mieszając całość łyżeczką (tak dodać około 4-5 łyżek kremu) (fot.5). Tak przygotowaną czekoladę, przelać do reszty kokosowego kremu. Krótko zmiksować na niskich obrotach miksera.
Żelatynę namoczyć przez 5 minut w 2 łyżkach ciepłej wody. Następnie dodać 30 ml gorącej wody i mieszać do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Do żelatyny dodawać po łyżce kokosowego kremu (w sumie około 4-5 łyżek) (fot.6) za każdym razem mieszając dokładnie łyżeczką. Następnie połączyć z resztą kremu (fot.7).
Formę silikonową ustawić na sztywnej podstawce, np. na desce do krojenia, żeby później łatwiej ją było transportować. Każdy z otworów wypełnić wcześniej przygotowanym kremem kokosowym (fot.8). Następnie w środek każdego serniczka wcisnąć jedną malinę, otworem po szypułce do góry (fot.9).
Na koniec, na każdym serniczku umieścić kruche ciasteczko (do góry nogami) upieczone na początku (fot.10).
Tak przygotowane deserki kokosowe wstawić na około 3 godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie całość wyjąć i zamrożone serniczki wypchnąć z formy. Powinny wychodzić bez problemu (fot.11). Ciastka ustawić na kratce i wstawić - tym razem do lodówki - na całą noc.
Na drugi dzień każdy serniczek dokładnie obsypać (na wierzchu i po bokach) wiórkami kokosowymi (fot.12) i ozdobić malinami oraz kulkami Raffaello. Smacznego :)
0 komentarzy