Greckie obwarzanki
Greckie obwarzanki - to pyszne, delikatne i kruche ciastka, uzyskane z połączenia ciasta francuskiego z ciastem kruchym. Dzięki kilku warstwom, z których przygotowujemy obwarzanki - tworzymy idealne pszenne ciasto "listkujące" popularne na Bałkanach. Ciastka idealne do popołudniowej kawki :) Z podanych składników uzyskamy 12 sztuk obwarzanek.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (ok. 300 g)
- 150 g mąki pszennej
- 80 g masła (ziemnego)
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko (z dużego jajka L lub XL)
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier puder (do posypania)
Na blat lub stolnicę przesiać mąkę i cukier puder. Dodać ziemne masło, pokrojone na mniejsze kawałki i żółtko. Chwilę wszystko posiekać nożem, a później szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na pół - na dwa osobne blaty. Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na tą samą wielkość, co ciasto francuskie. Ponieważ kruche ciasto jest bardzo delikatne, warto je rozwałkowywać między dwiema warstwami folii spożywczej - będzie wtedy o wiele wygodniej.
Na stolnicy ułożyć 1 blat ciasta francuskiego, posmarować go roztrzepanym jajkiem, przykryć płatem kruchego ciasta, ponownie posmarować jajkiem i nakryć drugim blatem ciasta francuskiego. Lekko docisnąć całość, np. za pomocą wałka. Tak przygotowane ciasto warstwowe, pokroić na długie paski o szerokości około 2 cm. Następnie każdy pasek zwinąć najpierw w spiralę, a później połączyć dwa końce i stworzyć obwarzanek.
Ciastka układać na największej blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować resztą jajka i obsypać cukrem pudrem.
Piec w temp. 200°C (grzanie góra-dół) przez około 15 minut, do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, z dodatkową porcją cukru pudru.
Źródło: ostra-na-slodko.pl
0 komentarzy