Simnel cake – angielskie ciasto wielkanocne
Simnel Cake - to tradycyjne, angielskie ciasto wielkanocne. 11 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 11 apostołów, z pominięciem Judasza. Ciasto jest słodkie i przypomina keks angielski. Wypełnione jest bardzo dużą ilością bakalii i przełożone warstwą marcepanu. Niewątpliwie jest to bardzo dekoracyjne ciasto, które ładnie prezentuje się na stole i robi wrażenie na wszystkich domownikach. Ten przepis zapisałam sobie już w zeszłym roku, ale zabrakło mi czasu na jego realizację - w tym roku już nie odpuściłam :)
- 100 g kandyzowanych wiśni
- 500 g suszonych owoców (rodzaje wg uznania)
- 175 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta z 1 cytryny
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 25 g zmielonych migdałów
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 400 g marcepanu
- 600 g marcepanu w kolorze żółtym (na wierzch ciasta)
- 1 łyżka dżemu z moreli (podgrzanego)
- 1 białko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek, cynamon, imbir, migdały – wymieszać i przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać skórkę otartą z cytryny i utrzeć. Do masy maślanej wbijać jajka, ucierać do połączenia po każdym dodaniu. Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać.
Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać.
400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy (najlepiej między dwiema warstwami folii spożywczej). Marcepan wyłożyć na ciasto do formy, następnie resztę surowego ciasta, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 150ºC i piec kolejne 90 minut. Upieczone ciasto będzie wyrośnięte, ciemne i sprężyste przy dotyku.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Rozwałkować 400 g żółtego marcepanu i wyłożyć na ciasto posmarowane wcześniej dżemem z moreli. Z pozostałego 200 g żółtego marcepanu uformować 11 kul, mniej więcej o średnicy 2,5 cm każda. Kulkami udekorować brzegi, przyklejając je do ciasta za pomocą rozmąconego białka.
Źródło: mojewypieki.com
drukuj przepis
0 komentarzy