Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem morelowym
Delikatne, kruche ciastka przełożone dżemem morelowym i posypane cukrem pudrem. Dzięki swojemu kształtowi idealnie wpasują się w wielkanocne dekoracje. Można je wykorzystać nawet jako prezent na "zajączka" :). Z podanych składników uzyskamy 7 sztuk dosyć dużych ciastek.
Dodatkowo:
Składniki:
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu morelowego
- cukier puder (do posypania)
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich wycinać jajka wg szablonu dostępnego tutaj. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku kółeczkami. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 180ºC przez 15-17 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić na kratce do wystygnięcia.
Dżem morelowy przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się ewentualnych kawałków owoców.
Wystudzone ciasteczka podzielić, osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka obrócić do góry nogami - tak aby ich płaska powierzchnia była na górze i posmarować je dżemem morelowym, natomiast ciasteczka z "okienkiem" posypać obficie cukrem pudrem. Następnie połączyć oba elementy ciastek, lekko dociskając do siebie.
0 komentarzy