Tarta czekoladowa z owocami leśnymi
Kruchy, kakaowy spód, wypełniony cienką warstwą konfitur z malin oraz delikatnym, jak mgiełka musem czekoladowym. A to wszystko dodatkowo zwieńczone dużą ilością świeżych owoców leśnych, które idealnie przełamują smak ciemnej czekolady. Serdecznie polecam. Przepis wart wypróbowania.
Składniki na kakaowe kruche ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 100 g masła (schłodzonego)
- 2 żółtka (rozmiar L)
Mus czekoladowy:
- 100 g czekolady gorzkiej (64%)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 25 g drobnego cukru do wypieków
- 25 g masła
- 70 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
- szczypta soli
Konfitura malinowa:
- 125 g malin
- 2 łyżki cukru
Do dekoracji:
- 125 g malin
- 125 g jeżyn
- kilka borówek amerykańskich
- listki mięty
- cukier puder (opcjonalnie)
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miski. Dodać sól, cukier oraz zimne masło, pokrojone na niewielkie kawałki. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka. Szybko zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto nie chce nam się kleić, można warunkowo dodać jeszcze 2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
125 g malin umyć i rozgnieść dokładnie widelcem. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać 2 łyżki cukru i podgrzewać całość na średnim ogniu przez około 5 minut (cały czas mieszając), do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa znacznie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.
Piekarnik nagrzać do temp. 190°C (grzanie góra dół).
Formę do tarty o wymiarach 36x11 cm, dokładnie wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto chwilę powygniatać, aby stało się bardziej elastyczne, a następnie rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, na podłużny placek o grubości około 5 mm. Wykleić nim spód oraz boki formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a środek wypełnić kulkami ceramicznymi lub grochem, żeby środek tarty nie wyrósł nam za bardzo podczas pieczenia.
Formę wstawić do piekarnika i piec całość przez około 20 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, nie wyciągając ciasta z formy.
Na spód wystygniętego ciasta, równomiernie rozsmarować wcześniej przygotowaną konfiturę z malin. Całość wstawić do lodówki.
Gorzką czekoladę połamać na kosteczki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żółtko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
Roztopioną czekoladę wmieszać delikatnie do ubitych żółtek. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać połowę ubitej śmietany i energicznie wymieszać całość trzepaczką. Pozostałą bitą śmietanę dodawać już małymi porcjami za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki, za każdym razem delikatnie łącząc ją z resztą masy. Tak samo delikatnie i porcjami, dodać ubite białko, mieszając je za każdym razem.
Gotowy mus przełożyć na ciasto z warstwą malin. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Przed podaniem, tartę udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Całość można dodatkowo delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarzy