Ciasteczka Cranberry Noel
Znane i uwielbiane przez wiele osób ciasteczka Cranberry Noel wg przepisu Marthy Stewart - musiały się znaleźć również na moim blogu :) Idealnie kruche i pysznie maślane ciasteczka z dodatkiem pistacji i suszonej żurawiny - z pewnością zasmakują każdemu, kto ich spróbuje.
Składniki:
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 220 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanka pistacji
Żurawinę i pistacje posiekać (dosyć grubo).
Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, sól i mleko. Wymieszać. Nadal miksując powoli dosypywać mąkę. Robot odstawić. Dosypać żurawinę oraz pistacje i za pomocą łyżki drewnianej wymieszać razem.
Wszystkie składniki wysypać na stolnicę i zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę i podzielić na 3 w miarę równe części. Z każdej części uformować podłużny wałek, o średnicy około 6 cm, a następnie owinąć go w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie pojedynczo wyciągać wałki z ciasta i kroić je na plasterki grubości 5-7 mm. Podczas krojenia należy uważać, żeby ciasto nam się nie pokruszyło. Do krojenia najlepiej sprawdza się cienki nóż. Ja skorzystałam z dużego nożyka do tapet :)
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Plasterki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut - do czasu, aż brzegi zaczną się lekko rumienić.
0 komentarzy