Kruche ślimaczki cynamonowe
Smaczne, aromatyczne i łatwe do przygotowania kruche ciasteczka z cynamonem. Ciasto przygotowywane jest na jogurcie, bez dodatku jajka. Wystarczy przygotować roladkę z kruchego ciasta, pokroić na plasterki i gotowe! :) Z podanych składników wychodzi około 45 ciasteczek.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (schłodzone)
- 70 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
- 40 g cukru
Nadzienie:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cukru
Opcjonalnie:
- 1 białko (do posmarowania zakończenia ciasta)
Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć na blat posypany mąką, i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.
W miseczce wymieszać razem cynamon, cukier i cukier waniliowy. Równomiernie posypać całe ciasto.
Rozwałkowany i posypany przyprawami płat ciasta - zwinąć ściśle (jak roladę) wzdłuż dłuższego boku.
Opcjonalnie możemy teraz posmarować końcówkę rolady rozmąconym białkiem, żeby ciasteczka nie rozpadały się podczas pieczenia.
Roladę z ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie plasterki o grubości 5 mm. Ciasto może się trochę rozchodzić przy krojeniu, ale to normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zarumienienia, przez około 15- 17 minut (grzanie góra- dół).
Studzić na kratce. Przechowywać w metalowych puszkach na ciastka.
Źródło (z niewielkimi zmianami): domowe-wypieki.pl
drukuj przepis
0 komentarzy